ENERGIE NA ROZDÁVÁNÍ (Dr. GRATTON)

15.01.2012 21:22

Luigi GrattonEnergie na rozdávání (Dr. Gratton)

Víte, že vaše energie nemusí ustoupit se západem slunce? Můžete mít stabilní zdroj energie, i  večer po práci.  Navíc je to jednodušší, než si myslíte!

Za prvé, co a kdy jíte velmi ovlivňuje množství vaší energie. Jídlo, které je bohaté na karbohydráty a má nedostatek proteinu (bílkovin), může vest k prudkému vzestupu cukru v krvi, který následuje prudký pokles, což vám způsobuje únavu již po hodině až dvou.

Na druhé straně, vyvážená strava se zdravými karbohydráty z ovoce, zeleniny a celozrných potravin spolu s jídlem bohatým na protein (např. Drůbež, ryby, bílky, libové maso, netučné mléčné výrobky a proteinový prášek), nepomůže jen udržet hladinu cukru v normální rovině, ale pomůže vám take udržet mentální bdělost a čerstvost.

Vynechávání jídel vám rovněž způsobí kolísání energie. Jelikož jídlo je pohonnou hmotou všech aktivit- fyzických i mentálních- budete mít problém fungovat s “prázdnou nádrží”! Pokud vynecháte jídlo, budete v pokušení sáhnout po rychlém a jednoduchém jídle, které je k mání, což je zpravidla málo výživné.

Proto plánujte zdravé svačiny dopředu, na příklad: jogurt, ovoce a sójové oříšky- a když vám chybí čas se zdravě najíst, náhrada jídla v podobě koktejlu je výbornou alternativou, jelikož vám to poskytne rychlou, pohodlnou a chutnou výživu v pár minutách.

Vaše celková fyzická kondice je dalším faktorem, který rozhoduje o míře energie, kterou mate přes den. Lidé, kteří jsou víc fit umějí energii lépe využívat a proto jim jí vice zůstává pro přežití odpoledne a večera!

Lidé si někdy stěžují, že jsou příliš unavení, aby cvičili, ale když vám chybí energie, cvičení je výborný způsob, jak rychle "dobít baterky".  Navíc, pravidelné cvičení vede ke kvalitnějšímu spánku, což má za následek vice energie druhý den. Možná to zní divně, ale čím víc cvičíte, tím víc energie budete mít.

Když si zlepšíte kondici a získáte vice energie, nejen, že získáte víc, ale dosáhnete toho efektivněji, což vám dá vice volného času! A kdo by ho nechtěl mít víc?