STÁRNĚTE LÉPE

15.01.2012 21:24

Fruit smoothies (Susan Bowerman)

Prohlédněte si stará alba vaší rodiny a podívejte se na fotky svých rodičů a příbuzných, když byli ve vašem věku a možná si všimnete, že vypadají mnohem starší než vy! V určitém smyslu vlastně byli starší než vy.

My žijeme delší životy než naše rodiče a v dnešní době se jen pár padesátníků považuje za lidi středního věku.  V podstatě často slýcháme, že padesátka je nová 40 nebo dokonce 30! (Život začíná v padesáti!)

Pokroky v medicíně umožňují časnější diagnózu a léčení některých chorob, což nám umožňuje pomaleji a lépe stárnout. Ale také se učíme stále víc a víc o zdravém životním stylu, který nám pomáhá zpomalit stárnutí.

Udržování všech buněk pořádně vyživených je nejlepší obrana proti stárnutí! Vaše tělo vyžaduje pořádnou výživu, aby udrželo a vyprodukovalo energii na konání všech denních aktivit a cvičení, a zároveň vyživuje buňky a tkáně, aby mohly řádně plnit svoji funkci.

Dostatek proteinu (všechny potraviny jako ryby, drůbež, libová masa, netučné mléčné výrobky, bílky a rostlinné zdroje jako tofu a sojový protein) je kriticky důležité pro zdraví našich svalů.  Protein je také důležitý pro produkci tělesných proteinů jako jsou hormony a enzymy, které pomáhají tělu denně fungovat.

Potřebujeme také dost karbohydrátů, které jsou základní jednotkou pro tělo a pro energii. Ovoce, zelenina, fazole a celozrnné potraviny jsou bohaté na karbohydráty, které nám pomáhají v našich aktivitách- od běžného domácího úklidu až po namáhavé a vysilující cvičení. Bez dostatku karbohydrátů může přijít celková únava- tělesná i mentální.

Správné tuky jsou nutné a důležité- a navzdory našemu strachu z nich, potřebujeme malé množství tuku, abychom přijali a absorbovali vitamíny, které jsou rozpustné v tucích. Ty udržují naše oči, pleť, vlasy, nehty a kosti zdravé. Tuk potřebujeme také pro správnou funkci mozku a nervového systému!

Tuk je přítomen v malém množství v rostlinné stravě, v ovoci a zelenině, a v tučnějších plodech: avokádo, olivy a ořechy mají více tuku.  Živočišné potraviny také obsahují tuk, nejzdravější tuk je v mořských plodech, které jsou bohaté na omega 3 mastné kyseliny, které podporují zdravé srdce a nervový systém. Problém je, že tučné potraviny jsou hodně kalorické, takže musíme konzumovat jen potřebné množství a zároveň konzumovat jen ty nejzdravější, což je nejdůležitější, když stárneme. Takže, zařaďte ryby do svého jídelníčku a využívejte zdravých tuků z ořechů, oliv a avokáda v malém množství, abyste ochutili svoje jídlo.

Naše tělo si neumí vytvořit vitamíny a minerály potřebné ke správnému fungování, takže si je musíme opatřit ve zdravé a vyvážené stravě. Jak lidé stárnou, jejich příjem vitamínů a minerálu se může snížit na základě změny chutí nebo celkového omezení příjmu kalorií. Z tohoto důvodu se musíme zaměřit na přijímání maximálně výživných potravin- těch, které mají maximální množství výživy a minimální podíl kalorií. To je klíčem při našem stárnutí! Takže je opět základem ovoce a zelenina, celozrnné potraviny a libové maso, které nám zajistí dostatek vitamínů a minerálů. Hodně lidí používá doplňky stravy, aby překlenuli propast mezi nedostatkem vitamínů a minerálů ve stravě.

Naše tělo rovněž potřebuje dobrou zásobu antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály, které mohou poškodit naše buňky. Volné radikály se tvoří  jako výsledek každodenních metabolických pochodů v těle a pokud budeme udržovat potřebnou hladinu antioxidantů, naše buňky a tkáně budou chráněny. Hodně silné antioxidanty pocházejí z pigmentů v ovoci a zelenině. Takže jednoduchým receptem na udržení zdravé hladiny antioxidantů v těle, je jíst dostatek nejrůznější zeleniny a ovoce během svačin, i hlavních jídel přes den.

Udržovat si nízkou váhu je recept na udržení mladistvého pocitu a vzezření! Jak stárneme, máme tendenci spalovat méně kalorií během cvičení a provádíme méně namáhavá cvičení, což může mít za následek nabrání pár kil. Nadbytečná kila zvyšují tlak na naše klouby, čímž je cvičení obtížnější, a dostáváme se do začarovaného kruhu. Některá onemocnění asociovaná s věkem jako osteoporóza nebo cukrovka 2.stupně, jsou spojené s obezitou.

Staré přísloví o tucích- „spalte to nebo to shoďte“, je dobrá rada jak udržet naše tělo v dobré fyzické i psychické kondici. Pravidelná fyzická aktivita, která obsahuje nějakou formu kardiovaskulární zátěže, protahování a posilování, nám nepomůže pouze udržet si váhu, ale pomůže udržet vaše tělo flexibilní (pohyblivé) a výkonné.

Mít dostatek energie a síly zvládat každodenní povinnosti je klíčem k tomu, abyste se cítili a vypadali mladší, než jste!

A v neposední řadě- udržujte vaši mysl aktivní! Ti, kteří zůstanou fyzicky i psychicky aktivní a společensky se sdružují s ostatními, si užívají kvalitnějšího a plnějšího života než ti, kteří upadli do izolace a nečinnosti.

Jelikož nemůžeme doslova vrátit čas, kvalitní péče o své tělo je investice, která se vyplatí. Taková investice vám pomůže udržet "zlato z vašich zlatých časů"!